Framnäsgruppen

Terapeutens tankar om relationer del 1

Stanna eller gå? Svaren finns, men många behöver hjälp med att hitta dem. Om ni inte låser er vid att besluta om vems fel det är, vad känner ni då?


Valet var förmodligen enklare förr när ett äktenskap var något man fick förhålla sig till snarare än bestämma sig för. När kyrkan dömde hårt och skammen var tung att bära.

Idag är separationer en del av vårt moderna samhälle. Skammen har lättat och vi vet att barn skadas av att bo med föräldrar som är upptagna av att vara i ständig konflikt. Hotet från samhällets dömande ögon och rädslan för att skada våra barn har minskat.

Idag vilar valet på oss. Vi avgör om vi vill stanna eller gå genom att känna efter. Det är inte heller så lätt. Många par undrar om just deras relation är normal. Har andra mer sex? Bråkar vi ovanligt mycket? Finns det någon kärlek kvar och hur vet man det?

Svaren finns, men många behöver hjälp med att hitta dem.

Ett första steg för att hitta svaret inom sig kan vara att få till en dialog med sin partner utan skuldbeläggande. I detta steg kommer du att få en tydligare bild av var ni befinner er i er relation.

Tips på att få till denna typ av dialog:
Tänk på att inleda genom att uttrycka dig kring din egen känsla och håll kvar ditt fokus där. Förklara att du är ledsen över att känna som du gör och visa nyfikenhet över hur din partner mår i relationen. Försök undvika att tala i ”du”-termer, oavsett hur fel du tycker att hen beter sig.

Om ni inte låser er vid att besluta om vems fel det är, vad känner ni då?

Här kan du läsa mer om våra familjerådgivare.

Dela inlägget

Vänligen kontakta Ulrika Gustafsson för bokningar i Väster Norrland.

Tel: 073-202 01 90
Mail: ulrika.gustafsson@framnasgruppen.se