Framnäsgruppen

4 tips för att må bra i sommar!

Vi är många som kommer semestra hemma i sommar, och fortsätter vädret såhär vill man väl inget hellre!
Svensk sommar är oslagbar - och det kan även denna bli trots att den blir något annorlunda när många fortfarande behöver arbeta hemifrån eller dra ner på sociala kontakter. I dessa tider är det extra viktigt att vi tar hand om oss och arbetar aktivt för vårt välbefinnande.

Här har vi listat några tips på hur du tar hand om dig i sommar:

1. Mindfulness – närvaro i nuet
Mindfulness är bevisat effektivt för att må bättre och varva ned i nuet. Det lindrar stress, oro och ångest och har en positiv effekt över lag på ditt välbefinnande. Sitt eller ligg ned och koncentrera dig på nuet så gott du kan. Lägg märke till dina andetag och känns luften som flödar in och ut genom näsan. Använd dina fem sinnen och lyssna efter ljud omkring dig, titta på de föremål du ser, känns luften mot din hud och klädernas textur, se om du kan känna dofter och smaker. Försök att vara öppen för de känslor och tankar som dyker upp och observera dem med en nyfiken inställning. Att vara närvarande i nuet kan vara ovant och svårt i början men efter lite övning gör det att du får bättre distans till oroliga tankar.

2. Logga ut
Vi vet att det är en av de svåraste sakerna att göra, särskilt under semestern när man har mer tid, men att logga ut är också något av det allra viktigaste. Om du inte loggar ut – det vill säga väljer bort sociala medier och nyheter – kan inte hjärnan varva ned och du går miste om värdefull vila. Du kanske inte vill logga ut helt och hållet, men sätt upp ett rimligt mål och håll dig till det. Det kanske är jobbigt de första dagarna, men efter ett litet tag vänjer du dig mer och mer.

3. Återhämtning
Semestern är ju till för återhämtning och och avkoppling så här kommer några tips på avkopplande aktiviteter som går att göra utomhus och som är avstressande: Läsa fysiska tidningar och böcker, vara i naturen (piknik, vandra, simma i en sjö till exempel), umgås med vänner (på säkert avstånd) och trädgårdsarbete är bara några av de saker du kan göra.

4. Återuppbyggnad
Samtidigt som det är värdefullt att slappna av och återhämta sig ordentligt är det lika viktigt med fysisk aktivitet och vardagsmotion. Dels är det bra för att bli av med uppbyggd stress och oro som finns i kroppen och dels får du ny positiv energi. Dessutom blir det lättare att slappna av efter en stunds träning eller motion. Vid fint väder finns det många ansträngande aktiviteter man kan hitta på utomhus, till exempel: paddla kajak, cykla, spela brännboll, leka lekar, vandra, jogga, spela tennis, spela beachvolleyboll och klippa gräset.

Källa: halsoresurs.se

Dela inlägget

Vänligen kontakta Ulrika Gustafsson för bokningar i Väster Norrland.

Tel: 073-202 01 90
Mail: ulrika.gustafsson@framnasgruppen.se